9 SOS ερωτήσεις και απαντήσεις που αφορούν την ξηρή επιδερμίδα.

9 SOS ερωτήσεις και απαντήσεις που αφορούν την ξηρή επιδερμίδα.

Αντιμετωπίζετε ξηρό δέρμα;

Είστε περίεργοι για το τι προκαλεί την αίσθηση τραβήγματος και την φολιδωτή όψη του; Όλοι έχουμε βιώσει σε κάποιο βαθμό στη ζωή μας ξηρότητα στην επιδερμίδα μας, είτε στο πρόσωπο είτε στο σώμα, κάποιοι χειρότερα από άλλους. Τι προκαλεί αφυδάτωση στο δέρμα και ποια προϊόντα θα σας βοηθήσουν να τη διορθώσετε;
Απαντάμε στις πιο SOS ερωτήσεις σας σχετικά με το ξηρό δέρμα.

#01. Τι είναι το ξηρό δέρμα;
Η ξηρότητα μπορεί εύκολα να συμβεί στο δέρμα ανά πάσα στιγμή και να μας κάνει να αισθανόμαστε αρκετά άβολα, αλλά μπορεί να διορθωθεί με τα σωστά προϊόντα. Τα κοινά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν μια αίσθηση τραβήγματος στο δέρμα, τραχιά υφή, κνησμό, ξεφλούδισμα, λεπτές γραμμές ή ρωγμές και ερυθρότητα.

#02. Πώς μοιάζει το ξηρό δέρμα;
Εάν το δέρμα φαίνεται να ξεφλουδίζει, είναι πολύ κόκκινο ή έχει εμφανώς τραχιά υφή, τότε πιθανότατα είναι ξηρό. Ωστόσο το ξηρό δέρμα δεν είναι πάντα αρχικά ορατό με γυμνό μάτι, εάν αισθάνεστε το δέρμα σας σφιχτό ή τραχύ τότε αυτά είναι τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια ότι θα αντιμετωπίσετε ξηρότητα στην επιδερμίδα σας. 
#03. Τι προκαλεί ξηρότητα στο δέρμα;
Μερικοί άνθρωποι έχουν φυσικά ξηρό δέρμα ή δέρμα που είναι εύκολα επιρρεπές σε ξηρότητα, αλλά υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν επίσης να προκαλέσουν ξηρότητα ακόμη και σε εκείνους που δεν το έχουν αντιμετωπίσει ξανά. Οι συνηθισμένοι παράγοντες που ενεργοποιούν την ξηρότητα περιλαμβάνουν την έκθεση σε ξηρές καιρικές συνθήκες και σε ζεστό νερό. Ορισμένα συστατικά επίσης μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση στο δέρμα όπως π.χ. το αλκοόλ.
Το ξηρό δέρμα είναι πιο συνηθισμένο κατά τους ψυχρότερους μήνες όταν τα επίπεδα υγρασίας είναι χαμηλά, οι άνεμοι και η κεντρική θέρμανση μπορούν να επιδεινώσουν την ξηρότητα. Είναι επίσης συχνό φαινόμενο σε ηλικιωμένους γιατί καθώς γερνάμε το δέρμα μας παράγει λιγότερη λιπαρότητα, κολλαγόνο και υαλουρονικό οξύ (συστατικά που διατηρούν την ενυδάτωση του δέρματος).
#04. Τι χρειάζεται το ξηρό δέρμα;
Το ξηρό δέρμα χρειάζεται υγρασία. Βεβαιωθείτε ότι όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε θα ενυδατώνουν εντατικά το δέρμα σας, ακόμη και τα καθαριστικά και τα τόνερ. Προτιμήστε προϊόντα με ενυδατικά συστατικά όπως υαλουρονικό οξύ, βιταμίνη Ε, έλαιο ρόδων και έλαιο σπόρου σταφυλιών. Επιλέξτε προϊόντα  για «θρέψη» και «ενυδάτωση» του δέρματος.

#05. Η ξηρότητα του δέρματος μπορεί να προκαλέσει ακμή;
Ναι. Εάν το δέρμα σας είναι ξηρό, τότε το φυσικό φράγμα της επιδερμίδας είναι σε κίνδυνο, πράγμα που σημαίνει ότι τα βακτήρια μπορούν εύκολα να εισέλθουν και να προκαλέσουν ξεσπάσματα ακμής. Επιπλέον το κατεστραμμένο δέρμα δεν είναι αρκετά ισχυρό ή υγιές ώστε να είναι σε θέση να καταπολεμήσει τα βακτήρια ή να θεραπευτεί, οπότε αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μερικές δυσάρεστες εξάρσεις ακμής. Είναι ακόμη πιο σημαντικό λοιπόν να διατηρείτε το δέρμα σας ενυδατωμένο. Το ενυδατωμένο δέρμα είναι υγιές δέρμα και το υγιές δέρμα μπορεί να κρατήσει την ακμή μακριά.
#06. Γιατί έχω ξηρότητα γύρω από τα μάτια μου;
Το δέρμα γύρω από τα μάτια είναι λεπτό και το λεπτότερο που υπάρχει στο πρόσωπό μας. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο επιρρεπές στην ξηρότητα, ανεξάρτητα από το τι τύπο επιδερμίδας έχουμε, οπότε είναι συχνά η πρώτη περιοχή που αφυδατώνεται καθώς και η πρώτη περιοχή που αρχίζει να δείχνει λεπτές γραμμές και σπασίματα. Καθώς μεγαλώνουμε τα φυσικά επίπεδα υγρασίας μας μειώνονται, οπότε είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε κρέμα ματιών ή ορό για να διατηρείτε ενυδατωμένη την επιδερμίδα γύρω από τα μάτια.

#07. Πώς μπορώ να ενυδατώσω την επιδερμίδα μου;
Είναι όλα σχετικά με την επιλογή των σωστών προϊόντων και την σωστή εφαρμογή τους. Χρησιμοποιήστε ένα απαλό καθαριστικό γαλάκτωμα ή mousse. Στη συνέχεια εφαρμόστε το τόνερ προσώπου που θα προετοιμάσει το δέρμα κατάλληλα για να δεχθεί τα συστατικά πρώτα του ενυδατικού ορού και μετά τις ενυδατικής κρέμας και τέλος το προϊόν με λάδι για το προσώπο. Εφαρμόστε τα με αυτή τη σειρά κάθε πρωί και βράδυ για να αυξήσετε τα επίπεδα υγρασίας και να αποτρέψετε να χαθεί η υγρασία της επιδερμίδας.
Εάν το ξηρό δέρμα επιμένει, επενδύστε σε μάσκες μια χρήσης έντονης ενυδάτωσης και χρησιμοποιήστε τις 2-3 φορές την εβδομάδα και κατά τη διάρκεια της νύχτας.
#08. Ποιο είναι το καλύτερο συστατικό για το ξηρό δέρμα;
Υπάρχουν πολλά υπέροχα ενυδατικά συστατικά που θα βοηθήσουν στην ενυδάτωση του ξηρού δέρματος, αλλά ένα από τα καλύτερα είναι το υαλουρονικό οξύ - κάθε μόριο αυτού του συστατικού μπορεί να διατηρήσει 1000 φορές το βάρος του σε νερό.
#09. Πώς να κάνω μακιγιάζ στο ξηρό δέρμα;
Ρωτήστε οποιονδήποτε make-up artist ποιο είναι το πιο σημαντικό βήμα του μακιγιάζ και θα σας απαντήσει ότι έχει να κάνει με την σωστή περιποίηση του δέρματος. Είναι κάτι απολύτως απαραίτητο όταν πρόκειται για ξηρό δέρμα. Βεβαιωθείτε ότι το δέρμα σας είναι καλά ενυδατωμένο με ορούς και ενυδατικά πριν καν ξεκινήσετε τη βάση σας. Προτιμήστε προϊόντα βάσης ελαφριάς υφής που δεν θα τονίζουν το ξηρό δέρμα, επίσης make up, foundation και bronzers σε υγρή μορφή και όχι powder. Πάντα στο τέλος ψεκάστε με ένα δροσερό σπρέι ρύθμισης για να αποτρέψει να δημιουργηθούν λεπτές γραμμές και σπασίματα.
Επιστροφή στο ιστολόγιο