Γιατί η επιδερμίδα των ποδιών σας είναι ξηρή και αφυδατωμένη;

Γιατί η επιδερμίδα των ποδιών σας είναι ξηρή και αφυδατωμένη;

Εάν δεν έχετε συνήθως ξηρό δέρμα, μπορεί να σας είναι δύσκολο να κατανοήσετε τον λόγο πίσω από τον κνησμό και την αίσθηση τραβήγματος που συχνά συνοδεύει τη ξηρή επιδερμίδα. Νιώθετε μόνιμα μια αίσθηση φαγούρας που είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα μέρη που εκδηλώνεται αυτή η ξηρότητα και ο ερεθισμός είναι στα πόδια, ένα μέρος του σώματός μας που συχνά ξεχνάμε να φροντίσουμε σωστά!

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να έχετε ξηρό, με αίσθηση φαγούρας δέρμα στα πόδια σας. Ας ρίξουμε μια ματιά στο γιατί η επιδερμίδα των ποδιών μπορεί να είναι πιο ξηρή από το συνηθισμένο και τι μπορείτε να κάνετε για να λύσετε το πρόβλημα.

#1. Πλένεστε με πολύ ζεστό νερό
Όσο ωραίο και αν είναι το ζεστό ντους ή το μπάνιο, το πλύσιμο με νερό που έχει  πολύ υψηλή θερμοκρασία μπορεί να "στεγνώσει" το δέρμα σας από τα φυσικά έλαια που η επιδερμίδα παράγει, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να αντιμετωπίσετε ερεθισμό και κνησμό. Προσπαθήστε να κάνετε ντους σε χλιαρό νερό και φροντίστε να είναι όσο πιο σύντομο γίνεται. Μόλις ολοκληρώσετε το ντους στεγνώστε απαλά και ταμποναριστά τα πόδια σας αντί να τρίβετε το δέρμα σας.

#2. Χρησιμοποιείτε προϊόντα που ερεθίζουν το δέρμα σας
Εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα ή δέρμα που είναι συνήθως ξηρό, η χρήση ορισμένων προϊόντων μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα. Μερικά προϊόντα καθαρισμού μπορεί να είναι σκληρά στο δέρμα, διαταράσσοντας τη φυσική ισορροπία του pH με αποτέλεσμα να "στεγνώνουν" την επιδερμίδα.

Γιατί είναι σημαντικό το pH του δέρματός σας; 
Το φυσικό pH του δέρματός είναι ελαφρώς όξινο, συνήθως μεταξύ 4-5,5 (οτιδήποτε κάτω από επτά στην κλίμακα pH είναι όξινο, επτά είναι ουδέτερο και οτιδήποτε πάνω από αυτό είναι αλκαλικό). Αυτό το όξινο pH επηρεάζει τη φυσική λειτουργία φραγμού του δέρματος σας, μαζί με την παραγωγή λιπιδίων (φυσικά έλαια στο δέρμα). Η χρήση προϊόντων καθαρισμού που δεν συμπληρώνουν το φυσικό pH του δέρματός σας μπορεί να αφαιρέσει από το δέρμα τα προστατευτικά του έλαια με αποτέλεσμα ξηρότητα και ερεθισμό.

Για να δείτε εάν το αφρόλουτρο ή τα καλλυντικά σώματος που χρησιμοποιείτε συνδέονται με την ξηρότητα του δέρματος σας, αλλάξτε τα και αναζητήστε φυσικά και απαλά προϊόντα που σέβονται το φυσικό pH του δέρματός σας. Ψάξτε για καλλυντικά που στην ετικέτα γράφουν για «ισορροπημένο pH» ή «για ευαίσθητο δέρμα».

 

#3. Δεν εφαρμόζετε τη σωστή ενυδατική κρέμα ή ακόμα χειρότερα δεν χρησιμοποιείτε καθόλου
Η εύρεση μιας ενυδατικής κρέμας που να είναι συμβατή με το δέρμα σας μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολη, καθώς υπάρχουν πολλές διαφορετικές υφές και συνθέσεις για να διαλέξετε. Εάν αντιμετωπίζετε ξηροδερμία στα πόδια σας, αναζητήστε μια ενυδατική κρέμα σώματος που έχει ειδικά διαμορφωθεί για ξηρό ή πολύ ξηρό δέρμα, η οποίο θα ενυδατώνει αποτελεσματικά και θα προσφέρει ενυδάτωση μακράς διαρκείας όλη την ημέρα.
Αφού κάνετε ντους ή μπάνιο, στεγνώστε το δέρμα σας με τον ενδεδειγμένο τρόπο και στη συνέχεια εφαρμόστε  ενυδατική κρέμα για ξηρό δέρμα σε ολόκληρο το σώμα σας, ειδικά στην περιοχή των ποδιών!

Εάν δεν σας αρέσει η λιπαρή, κολλώδη αίσθηση, επιλέξτε μια αρκετά απορροφητική λοσιόν και εφαρμόστε τουλάχιστον μία φορά την ημέρα για να διατηρήσετε το ξηρό δέρμα σας ενυδατωμένο.

#4. Βελτιώσετε την τεχνική ξυρίσματος ή αποτρίχωσης
Ορισμένες τεχνικές ξυρίσματος μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα κάτι που θα μπορούσε να είναι ο λόγος πίσω από τη φαγούρα στα πόδια σας. Ίσως να ξυρίζεστε πολύ συχνά ή με λάθος τρόπο ή πολύ γρήγορα, προκαλώντας στο δέρμα σας αυτό που λέμε "κάψιμο ξυραφιού", όπου το δέρμα φαίνεται κόκκινο με φλεγμονή και με έντονη αίσθηση κνησμού.

Μια καλή εναλλακτική λύση για το ξύρισμα, αν θέλετε έναν πιο ήπιο τρόπο για να απαλλαγείτε από τις τρίχες, είναι να χρησιμοποιήσετε μια αποτριχωτική κρέμα. Οι αποτριχωτικές κρέμες δεν απομακρύνουν τις τρίχες από τη ρίζα αλλά από την επιφάνεια του δέρματος, οπότε μπορεί να διαπιστώσετε ότι θα εφαρμόζετε την κρέμα αρκετά πιο συχνά!

Εάν το ξύρισμα είναι η πρώτη σας επιλογή, ακολουθούν μερικές απλές συμβουλές ξυρίσματος που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε το "κάψιμο του ξυραφιού" και τη φαγούρα που τη συνοδεύει:

1. Πριν το ξύρισμα χρησιμοποιήστε αφρό ξυρίσματος ή τζελ για λίπανση του δέρματος.
2. Προσπαθήστε να μην ξυρίζεστε χωρίς νερό ή με κρύο νερό, το χλιαρό ή ζεστό νερό είναι καλύτερο.
3. Να ξυρίζεστε προς τη φυσική κατεύθυνση που μεγαλώνουν οι τρίχες σας
4. Συνεχίστε να ξεπλένετε τη λεπίδα καθώς ξυρίζεστε.
5. Προσπαθήστε να μην ξυρίζεστε πολύ συχνά και να αντικαθιστάτε συχνά το ξυραφάκι καθώς τα παλιά ή φραγμένα ξυράφια δεν θα σας βοηθήσουν να έχετε ένα καθαρό ξύρισμα.
6. Μετά το ξύρισμα ενυδατώστε οπωσδήποτε το δέρμα σας 

#5. Δεν πίνετε αρκετό νερό
Το δέρμα σας περιέχει περίπου 30% νερό, και αυτό συμβάλλει στο να φαίνεται πιο γεμάτο, πιο ελαστικό και να είναι πιο ανθεκτικό. Εάν δεν πίνετε αρκετό νερό τότε το δέρμα σας δεν θα είναι επαρκώς ενυδατωμένο κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ξηρότητα.
Πόσο νερό πρέπει να πίνετε;
8-10 ποτήρια την ημέρα είναι μια πολύ καλή ποσότητα νερού.
Παρακολουθήστε πόσο νερό πίνετε καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, εάν είναι μικρότερη από τη συνιστώμενη ποσότητα, ίσως να μην ενυδατώνεστε αρκετά. Αναζητήστε εφαρμογές που θα σας υπενθυμίζουν να πίνετε νερό ή ρυθμίστε ένα χρονόμετρο στο τηλέφωνό σας και να έχετε πάντα μαζί σας ένα επαναχρησιμοποιήσιμο μπουκάλι χωρίς BPA για να αυξήσετε την πρόσληψη υγρών.

#6. Ηλικία
Καθώς μεγαλώνετε το δέρμα σας αφυδατώνεται πιο εύκολα, γίνεται πιο λεπτό και πιο εύθραυστο. Η φυσική λειτουργία φραγμού του δέρματος επηρεάζεται όλο και περισσότερο καθώς μεγαλώνουμε, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα, ξεφλούδισμα, και ερεθισμό.
Φυσικοί παράγοντες ενυδάτωσης (NMFs) βρίσκονται στα ανώτερα στρώματα της επιδερμίδας σας βοηθώντας το να διατηρηθεί απαλό και ενυδατωμένο. Τα επίπεδα NMFs μειώνονται όσο μεγαλώνει η ηλικία.
Επιλέξτε ενυδατικές κρέμες σώματος ανάλογα με την ηλικία σας και χαρίστε στο δέρμα σας την καλύτερη δυνατή φροντίδα.

 

#7. Επισκεφθείτε το δερματολόγο σας
Ορισμένες σοβαρές ιατρικές καταστάσεις μπορεί να είναι η αιτία του ξηρού δέρματος. Εάν το ξηρό δέρμα και η φαγούρα επιμένει για αρκετές εβδομάδες, παρά το γεγονός ότι το φροντίζετε, είναι μια καλή ιδέα να επισκεφτείτε τον δερματολόγο σας.

Επιστροφή στο ιστολόγιο