Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας των αλλαγών και των νέων ευκαιριών!
Όταν γυρίζουμε από τις καλοκαιρινές μας διακοπές, νιώθουμε έτοιμοι να αλλάξουμε όλα αυτά που μας ενοχλούν και μας στέκονται εμπόδιο στις επιθυμίες μας. Είναι η ώρα για νέα ξεκινήματα και για καινούριους στόχους που θα μας βοηθήσουν να μείνουμε θετικοί και παθιασμένοι με τη ζωή, που θα μας οδηγήσουν σε καλύτερες μέρες.
Ο Σεπτέμβρης μας δίνει την ευκαιρία να επιστήσουμε την προσοχή μας στη σημασία του υγιεινού τρόπου ζωής, που αφορά το σώμα και το πνεύμα μας, είναι η σωστή ώρα να καταγράψουμε την κατάσταση της υγείας μας, να αλλάξουμε με ουσιαστικό τρόπο το πως επικοινωνούμε με τους ανθρώπους γύρω μας, να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας μας ή να τολμήσουμε νέα ξεκινήματα και να βρούμε τρόπους να ψυχαγωγούμε τον εαυτό μας με πράγματα που αληθινά μας αρέσουν. Παρόλο που είναι πρόκληση από πολλές απόψεις, το Σεπτέμβριο είμαστε πιο έτοιμοι να αξιοποιήσουμε όσα μάθαμε και να προχωρήσουμε με υγιή και θετικό τρόπο προς τις αλλαγές που επιθυμούμε να κάνουμε.
Μερικές φορές μπορεί να νιώθετε ότι δεν είναι εύκολο να προχωρήσετε. Εάν αισθάνεστε ότι χρειάζεστε ώθηση για να βελτιώσετε τον τρόπο ζωής σας, θα σας δώσουμε δέκα συμβουλές για σωματική, κοινωνική, ψυχική και οικονομική ευεξία, αναγνωρίζοντας ότι ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας των αλλαγών.
Ας ξεκινήσουμε με την ψυχική ευεξία.
Μέχρι τώρα που μιλάμε, έχουν αναφερθεί τα υψηλότερα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης από την έναρξη της πανδημίας. Η αντιμετώπιση των αναγκών όσων ζουν με ψυχικές διαταραχές, μοναξιά και απομόνωση εξακολουθούν να αποτελούν προτεραιότητα.
Συμβουλές για ψυχική ευεξία:
#1. Να είστε ρεαλιστές
Εάν αισθάνεστε πιεσμένοι από κάποιες δραστηριότητες δικές σας ή και της οικογένειάς σας, μάθετε να λέτε ΟΧΙ! Εγκαταλείψτε μια δραστηριότητα που δεν είναι απολύτως απαραίτητη.
Μπορεί να αναλαμβάνετε περισσότερες ευθύνες από ό, τι μπορείτε ή πρέπει να διαχειριστείτε. Αν συναντήσετε αντίσταση, πείτε τους λόγους για τους οποίους κάνετε τις αλλαγές.
Να είστε πρόθυμοι να ακούσετε τις προτάσεις των άλλων και να είστε έτοιμοι να συμβιβαστείτε.
#2. Απορρίψτε την παρόρμηση του «υπερήρωα»
Κανείς δεν είναι τέλειος, οπότε μην περιμένετε τελειότητα από τον εαυτό σας ή τους άλλους.
Αναρωτηθείτε: Τι πραγματικά πρέπει να γίνει; Πόσα μπορώ να κάνω; Είναι η προθεσμία ρεαλιστική; Τι προσαρμογές μπορώ να κάνω;
Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια εάν τη χρειάζεστε.
#3. Κάντε ένα πράγμα τη φορά
Για άτομα που βρίσκονται υπό ένταση ή άγχος, ένας συνηθισμένος φόρτος εργασίας μπορεί μερικές φορές να φαίνεται αφόρητος. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε αυτό το συναίσθημα της πίεσης είναι να αναλάβετε μια εργασία κάθε φορά. Επιλέξτε μια επείγουσα εργασία και δουλέψτε την. Μόλις ολοκληρώσετε αυτήν την εργασία, επιλέξτε την επόμενη. Η θετική αίσθηση της ολοκλήρωσης των εργασιών είναι πολύ ικανοποιητική και θα σας παρακινήσει να συνεχίσετε.
Φυσική κατάσταση
Έξι στους δέκα ενήλικες έχουν χρόνια ασθένεια και τέσσερις στους δέκα έχουν δύο ή και περισσότερες. Αυτές οι ασθένειες περιλαμβάνουν καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, χρόνια πνευμονική νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, νόσο Αλτσχάιμερ, διαβήτη, χρόνια νεφρική νόσο. Οι συμπεριφορές όπως η χρήση καπνού, η κακή διατροφή, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και το υπερβολικό αλκοόλ, βρίσκονται κυρίως πίσω από αυτές τις ασθένειες.
Υπάρχουν πολλά οφέλη από τη σωματική δραστηριότητα, έχει αποδειχθεί ότι η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου, υπέρτασης, διαβήτη τύπου 2, καρκίνων της ουροδόχου κύστης, του μαστού, του παχέος εντέρου, του οισοφάγου, των νεφρών, των πνευμόνων και του στομάχου. Η διατήρηση της φυσικής κατάστασης βοηθά στη βελτίωση της γνώσης, μειώνει τον κίνδυνο άνοιας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ, χτίζει τη δύναμη και την αντοχή των σκελετικών μυών.
Η άσκηση και η προπόνηση ενδυνάμωσης βελτιώνουν την ποιότητα ζωής, μειώνουν το άγχος, τον κίνδυνο κατάθλιψης και βελτιώνουν τον ύπνο, βοηθούν στην απώλεια βάρους, και στη γενικότερη βελτίωση της υγείας μας.
Συμβουλές για φυσική κατάσταση:
#4. Κινηθείτε περισσότερο, καθίστε λιγότερο
Η πρώτη βασική οδηγία είναι να κινείστε περισσότερο και να κάθεστε λιγότερο. Αυτή η σύσταση βασίζεται σε νέα στοιχεία που δείχνουν μια ισχυρή θετική σχέση μεταξύ της αυξημένης καθιστικής συμπεριφοράς και του αυξημένου κινδύνου θνησιμότητας από όλες τις αιτίες καρδιακών παθήσεων και υψηλής αρτηριακής πίεσης. Η σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα η μέτρια έως έντονη δραστηριότητα, μπορεί να βοηθήσει στην αντιστάθμιση αυτών των κινδύνων. Ακόμη και για ηλικιωμένους, η αντικατάσταση της καθιστικής συμπεριφοράς με φυσική δραστηριότητα με ελαφριά ένταση είναι πιθανό να αποφέρει οφέλη για την υγεία.
#5. Αερόβια άσκηση
Για σημαντικά οφέλη για την υγεία, οι ενήλικες θα πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 2 ώρες και 30 λεπτά έως 5 ώρες την εβδομάδα μέτριας έντασης άσκηση ή 1 ώρα και 15 λεπτά έως 2 ώρες και 30 λεπτά την εβδομάδα, αερόβια σωματική δραστηριότητα, έντονης έντασης.
#6. Μυϊκή ενδυνάμωση
Οι ενήλικες θα πρέπει επίσης να κάνουν δραστηριότητες ενδυνάμωσης μυών μέτριας ή μεγαλύτερης έντασης, που περιλαμβάνουν όλες τις κύριες μυϊκές ομάδες δύο ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα, καθώς αυτές οι δραστηριότητες παρέχουν επιπλέον οφέλη για την υγεία.
Διατροφή
Από την αρχή της πανδημίας έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί άνθρωποι παρατήρησαν αύξηση του βάρους τους, όχι μόνο έτρωγαν περισσότερο αλλά αυξήθηκε και η κατανάλωση αλκοόλ.
Τι να κάνετε;
#7. Επανεξετάστε την καθημερινή σας διατροφή και κάντε τις απαραίτητες αλλαγές
Επιλέξτε μια διατροφή που δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λιπαρά ή χαμηλά σε λιπαρά. Εντάξτε στη διατροφή σας μια ποικιλία πρωτεϊνικών τροφών όπως θαλασσινά, άπαχα κρέατα και πουλερικά, αυγά, όσπρια (φασόλια και μπιζέλια), προϊόντα σόγιας, ξηρούς καρπούς και σπόρους.
Επιλέξτε μια διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά, τρανς λιπαρά, χοληστερόλη, αλάτι και πρόσθετα σάκχαρα και μην υπερβαίνετε τις καθημερινές σας ανάγκες σε θερμίδες.
Επικοινωνία
Ως αποτέλεσμα των αλλεπάλληλων lock down κατά τη διάρκεια της πανδημίας και του φόβου της νόσησης, η κοινωνικοποίηση με άλλους ανθρώπους έχει μειωθεί δραματικά. Είμαστε κοινωνικά ζώα και ποθούμε την ανθρώπινη αλληλεπίδραση. Πριν από την πανδημία, πολλοί από εμάς λαχταρούσαν την ηρεμία και τη μοναξιά, τώρα ψάχνουμε τρόπους να ξανασυναντηθούμε υπό τις τρέχουσες συνθήκες.
Μετά από παρατεταμένη απομόνωση, μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να βγουν έξω νιώθουν ότι έχουν εξαντληθεί ψυχικά. Αν ψάχνετε τρόπους κοινωνικοποίησης διατηρώντας παράλληλα τις αποστάσεις σας; Διαβάστε παρακάτω μερικές ιδέες.
Εθελοντισμός
Αλλάξτε τον κόσμο εθελοντικά.
#8. Γίνετε εθελοντής των Ηνωμένων Εθνών
Η ιστοσελίδα του Εθελοντισμού των Ηνωμένων Εθνών απαριθμεί αυτήν τη στιγμή πάνω από 150 ιδέες από όλο τον κόσμο. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα: εθελοντής για να φτιάξετε έναν ιστότοπο χόκεϊ επί χόρτου για παιδιά στη Σιέρα Λεόνε της Αφρικής, ψάξτε εθελοντικές ιστορίες του ΟΗΕ από την Ασία -Ειρηνικό. Διδάξτε σε μαθητές δημοτικού μέσω Skype στη νότια Ινδία μία φορά την εβδομάδα ή μπορείτε να προσφέρετε εθελοντικά τη μετάφραση, την διόρθωση και την ανάπτυξη ιστοσελίδων.
#9. Πραγματοποιήσετε virtual περιήγησεις και δείτε live streaming θεάματα
Επισκεφθείτε 31 διαφορετικά Εθνικά Πάρκα των ΗΠΑ στο Google Earth, μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε online μερικά από τα ομορφότερα μουσεία στον κόσμο, από την ασφάλεια του σπιτιού και την άνεση του καναπέ σας. Δείτε online ενδιαφέρουσες και νέες θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες.
Οικονομικά και επαγγελματικά
#10. Ξεκινήστε την επόμενη καριέρα σας
Αξιοποιήστε την επαγγελματική σας εμπειρία και κάντε μια νέα αρχή.
Οι άνθρωποι επιζητούν συχνά την αλλαγή στη ζωή τους ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που ξεκινούν αυτή την αλλαγή από την επαγγελματική τους καριέρα. Οι λόγοι; Πολλοί αλλά συνήθως σπάνια οι περισσότεροι τολμούν να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα. Οι περισσότεροι απλά φοβούνται την απόρριψη, κάποιοι άλλοι δεν ξέρουν τι θα αντιμετωπίσουν εκεί που θα πάνε και τι σχέση θα αναπτύξουν με τους συναδέλφους τους. Αυτός ο φόβος όμως συχνά μας κρατά πίσω σε πολλά πράγματα στη ζωή μας γι΄αυτό και κάποιες φορές θα πρέπει να φανούμε ιδιαίτερα τολμηροί και να κάνουμε την υπέρβαση.
Αν λοιπόν, νιώθετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε αυτό το μεγάλο βήμα στην επαγγελματική σας ζωή τότε ακολουθώντας τα παρακάτω tips μπορείτε να ξανασκεφτείτε κάποια πράγματα και να τολμήσετε.
Α. Ξεκινήστε με τον εαυτό σας
Αρχικά, θα πρέπει να ορίσετε τι σημαίνει ικανοποιητική ζωή για τον εαυτό σας και συνάμα για την καριέρα σας. Αυτό απαιτεί από εσάς να διαχωρίσετε τις απαιτήσεις που έχει η κοινωνία από εσάς αλλά και τις απαιτήσεις που έχετε εσείς από τον εαυτό σας. Γράψτε μια λίστα με τα πράγματα που νομίζετε ότι θα σας κάνουν ευτυχισμένους και ολοκληρωμένους βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Β. Σχεδιάστε την επόμενη κίνηση
Μόλις συνειδητοποιήσετε τι είναι αυτό που σας ολοκληρώνει στη ζωή σας και την καριέρα σας τότε έχει έρθει η ώρα να αναλάβετε δράση. Θα πρέπει να αναζητάτε τρόπους για το πώς θα φτάσετε στο στόχο σας με βάση τις δεξιότητές σας και την εμπειρία σας. Πάρτε ιδέες από το διαδίκτυο, διαβάστε άρθρα, μιλήστε με ανθρώπους που κάνουν παρόμοια δουλειά με αυτή που έχετε επιλέξει και εσείς.
Γ. Πάρτε τον έλεγχο
Νιώστε πως εσείς κατέχετε την εξουσία. Η αλλαγή είναι μια πρόκληση για όλους σχεδόν. Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε φοβισμένοι, αβέβαιοι και κάποιες φορές να πιστεύετε ότι δεν θα τα καταφέρετε. Ωστόσο, οι περισσότερο που τολμούν τελικά να αλλάξουν την καριέρα τους, στο τέλος νιώθουν ικανοποιημένοι από αυτή τους την απόφαση.
Δ. Κάντε το απλά να συμβεί
Για να πετύχετε μια καλή εργασία φροντίστε να κάνετε κάποιες αλλαγές όπως:
– Ενημερώστε το βιογραφικό σας με τις προηγούμενες δουλειές, τις γνώσεις σας και τις δεξιότητές σας.
– Εγγραφείτε σε δωρεάν σεμινάρια και εκδηλώσεις σχετικά με τον κλάδο σας. Καθίστε με τους παλιούς σας συναδέλφους, την οικογένεια και τους φίλους σας και μιλήστε τους για τους στόχους σας.
Ε.Μείνετε στο σωστό δρόμο
Πολλοί άνθρωποι θέλουν να κάνουν την αλλαγή στην καριέρα τους, αλλά επιλέγουν λανθασμένο τρόπο για να το πραγματοποιήσουν αυτό. Για το λόγο αυτό, αξιολογώντας την κατάσταση στην οποία βρίσκεστε και τι έχετε πετύχει κάθε τέλος της εβδομάδας, μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παραμείνετε επικεντρωμένοι στον αρχικό σας στόχο.
Συνεχίστε λοιπόν με την αίσθηση «επιστροφή στο σχολείο» και κάντε τον Σεπτέμβριο να είναι ο μήνας για να ανανεώσετε ή να θέσετε στόχους για τον τρόπο ζωής σας.