Πώς να φτιάξετε μια πιο βιώσιμη ντουλάπα!

Πώς να φτιάξετε μια πιο βιώσιμη ντουλάπα!

Το πώς να φτιάξουμε μια βιώσιμη ντουλάπα είναι κάτι που απασχολεί όλους μας και είναι εύκολο να καταλάβουμε το γιατί. Σύμφωνα με έκθεση της EPA ο όγκος των απορριμμάτων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων μόνο στις ΗΠΑ αυξήθηκε σε 17 εκατομμύρια τόνους. Τα απορρίμματα ρούχων και υποδημάτων αντιπροσωπεύουν το 5,8% αυτού του συγκλονιστικού αριθμού και δυστυχώς συνεχίζει να αυξάνεται.

Θέλετε να μάθετε τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε αυτά τα απόβλητα;

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το "χτίσιμο" μιας πιο βιώσιμης ντουλάπας.

Τι εννοούμε όταν λέμε βιώσιμη ντουλάπα;

Η βιωσιμότητα στον κόσμο της μόδας μπορεί να πάρει πολλές μορφές αλλά γενικά μιλώντας μια βιώσιμη ντουλάπα έχει λιγότερο αρνητικό αντίκτυπο στον πλανήτη μας. Για παράδειγμα το οργανικό βαμβάκι έχει τις χαμηλότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από όλους τους τύπους βαμβακιού. Η χρήση ανακυκλωμένου πολυεστέρα αντί του παρθένου πολυεστέρα είναι ένας άλλος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει σωστά. Εκτός από τα ανακυκλωμένα ρούχα και την αγορά φιλικών προς το περιβάλλον κομματιών, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δημιουργήσετε μια ντουλάπα που θα λατρέψει η μητέρα φύση. 

Ακολουθούν 10 συμβουλές για το πώς να φτιάξετε μια βιώσιμη ντουλάπα.

#1. Ξεκινήστε με την οργάνωση

Όταν χτίζετε μια βιώσιμη ντουλάπα το πρώτο βήμα είναι να ξεκινήσετε με την οργάνωση. Μπορεί να φαίνεται αρκετά τρομακτικό και χρονοβόρο αλλά έτσι θα ανακαλύψετε τι χρειάζεστε, τι δεν χρειάζεστε και τι σας λείπει.

Για να ξεκινήσετε χωρίστε όλα τα ρούχα σας σε κατηγορίες. Για παράδειγμα, ομαδοποιήστε όλα τα παντελόνια σας και στη συνέχεια μπλουζάκια, φούστες, φορέματα και ούτω καθεξής. Μετά οργανώστε κάθε στοίβα σε επιθυμητά και ανεπιθύμητα ρούχα. Κάντε έναν έλεγχο για να δείτε εάν η ντουλάπα σας είναι ήδη πλήρης. Μην ξεχάσετε να ανακυκλώσετε τα κομμάτια που δεν σας προκαλούν πλέον χαρά. Η επαναχρησιμοποίηση είναι ένα σημαντικό βήμα για την οικοδόμηση μιας πιο βιώσιμης ντουλάπας.

#2. Κάντε την έρευνά σας

Τώρα που έχετε οργανώσει αυτά που έχετε ήδη, ήρθε η ώρα να να καλύψετε τα κενά στη ντουλάπα σας με brands που παράγουν ρούχα με βιώσιμο τρόπο. Κάντε την έρευνα σας και ανακαλύψτε εταιρείες που είναι διαφανείς σχετικά με το πού και με ποιο τρόπο κατασκευάζονται τα προϊόντα τους. Επιπλέον, εντοπίστε τις επιχειρήσεις που έχουν προμηθευτές υπεύθυνους, με υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα και καταβάλλουν αποδεδειγμένες προσπάθειες για την προστασία των εργαζομένων και του πλανήτη. Διαβάστε για τις αξίες τους και δείτε εάν χρησιμοποιούν φιλικά προς το περιβάλλον υλικά όπως οργανικά ή ανακυκλωμένα υφάσματα. Αυτή είναι επίσης η ιδανική στιγμή για να σκεφτείτε εάν πραγματικά χρειάζεστε νέα ρούχα! Η προσθήκη μερικών vintage ρούχων είναι μια εξαιρετική λύση για το πώς να φτιάξετε μια πιο βιώσιμη ντουλάπα.

#3. Επεξεργαστείτε τις συνήθειες αγορών σας

Έχετε κάνει την έρευνά σας αλλά πριν από τις αγορές σας πρέπει να επεξεργαστείτε τις αγοραστικές σας συνήθειες. Οι αγορές πρέπει να γίνονται με γνώμονα το τι έχετε ανάγκη και όχι του τι θέλετε αυτό είναι ένα πολύ ουσιαστικό  βήμα για να φτιάξετε μια πιο βιώσιμη ντουλάπα. Η συγκέντρωση υπερβολικής ποσότητας ρούχων θα οδηγήσει σε μια ντουλάπα που καταλαμβάνει χώρο και τελικά δημιουργεί σπατάλη. Εξοικονομήστε χρόνο, χρήματα και κάντε το καλύτερο για τον πλανήτη αγοράζοντας ποιοτικά κομμάτια, που καλύπτουν τις ανάγκες σας.

#4. Αξιολογήστε τη συχνότητα με την οποία θα φοράτε το ρούχο

Με τη βιωσιμότητα στο μυαλό σας ήρθε η ώρα να εκτιμήσετε το πόσο συχνά θα φορέσετε ένα ρούχο. Ανεξάρτητα από το πώς κατασκευάζεται το ρούχο εάν δεν πρόκειται να το φορέσετε δεν είναι πραγματικά βιώσιμο. Ένα μεγάλο μέρος της βιωσιμότητας είναι η συχνότητα με την οποία φοριέται. Ρωτήστε τον εαυτό σας, πόσες φορές θα το φορέσω πραγματικά; Σύμφωνα με τη Livia Firth, ιδρυτή του Eco Age εάν δεν πρόκειται να το φορέσετε τουλάχιστον 30 φορές τοποθετήστε το πίσω στο ράφι. Με αυτό το σκεπτικό είστε ένα βήμα πιο κοντά στην επιλογή των τέλειων κομματιών για να δημιουργήσετε μια πιο βιώσιμη ντουλάπα.

Back to blog