Φιλικά προς το περιβάλλον ρούχα. Mόδα με χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις!

Φιλικά προς το περιβάλλον ρούχα. Mόδα με χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις!

Φιλικά προς το περιβάλλον ρούχα. Αυτές οι τρεις λέξεις προκαλούν πολλές ερωτήσεις σχετικά με τη μόδα. Τι ακριβώς σημαίνει «φιλικό προς το περιβάλλον»; Είναι το ίδιο με το βιώσιμο; Τι σημαίνει για την ποιότητα των ενδυμάτων που αγοράζω; Έχουμε όλες τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις και πολλά ακόμα. Διαβάστε παρακάτω και ετοιμαστείτε να μάθετε πως θα κάνουμε το καλύτερο για τον πλανήτη.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ECO-FRIENDLY ΡΟΥΧΑ;
Τι είναι ακριβώς τα φιλικά προς το περιβάλλον ρούχα; Ας ξεκινήσουμε από τη ρίζα της λέξης eco. Το Eco είναι η συντομογραφία της λέξης (ecology) οικολογία, τον όρο «Οικολογία» επινόησε ο Γερμανός βιολόγος Ernst Haeckel το 1866, συνθέτοντας τις ελληνικές λέξεις «οίκος» και «λόγος». Ο ίδιος όρισε την Οικολογία ως «επιστήμη της σχέσεως των οργανισμών με το περιβάλλον». Το πιο σημαντικό είναι ότι η οικολογία επιδιώκει να καταλάβει πώς μια οντότητα επηρεάζει τον κόσμο που την περιβάλλει. Σε αυτήν την περίπτωση, η οντότητα είναι το ίδιο το ένδυμα. Τα φιλικά προς το περιβάλλον ρούχα χρησιμοποιούν διαδικασίες που έχουν χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο κατά τη δημιουργία. Από τα υλικά έως την παραγωγή, τα φιλικά προς το περιβάλλον ρούχα δημιουργούν πρακτικές που είναι χρήσιμες και όχι επιβλαβείς. 

 

ΑΕΙΦΟΡΑ ΥΛΙΚΑ
Δεν μπορούμε να διερευνήσουμε τα βιώσιμα υλικά χωρίς να αγγίξουμε τη βιώσιμη μόδα. Στον κόσμο του στυλ, η βιωσιμότητα είναι το κίνημα και η διαδικασία δημιουργίας μόδας με οικολογική και κοινωνική ακεραιότητα. Υπάρχουν τρόποι για να φτιάξετε μια πιο βιώσιμη ντουλάπα, αλλά η βάση όλων των φιλικών προς το περιβάλλον ρούχων ξεκινά με τη δημιουργία του υλικού. Ακολουθούν πέντε παράγοντες που πρέπει να θυμάστε κατά την αναζήτηση αντικειμένων που κατασκευάζονται με βιώσιμα υλικά.

1. Η πηγή των φιλικών προς το περιβάλλον υλικών ένδυσης
Υπάρχουν πολλά συστατικά που δημιουργούν τα φιλικά προς το περιβάλλον ρούχα, ξεκινώντας από την πηγή του ίδιου του υφάσματος. Εάν η ίνα είναι φυσική, είστε ήδη στο σωστό δρόμο προς την οικολογική ακεραιότητα. Εάν το ύφασμα είναι τεχνητό, ερευνήστε για να μάθετε εάν δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένα υλικά. Τα ενδύματα που κατασκευάζονται από ανακυκλωμένα υλικά όπως ο ανακυκλωμένος πολυεστέρας είναι υψηλότερα στην φιλική προς το περιβάλλον κλίμακα από ότι ο πολυεστέρας. Κάθε φορά που ένα υλικό προέρχεται από ανακύκλωση, είναι μία οικολογική νίκη.

Για μέγιστη φιλική προς το περιβάλλον ένδυση, αναζητήστε ανακυκλωμένες εναλλακτικές λύσεις για υφάσματα όπως ο πολυεστέρας, το ακρυλικό, το ρεγιόν και το νάιλον. Μεταξύ πολλών άλλων περιβαλλοντικών επιπτώσεων, σε περίπτωση που δεν ανακυκλωθούν, αυτά τα υφάσματα κατά την παραγωγή τους χρησιμοποιούν χημικά και σπαταλούν μεγάλες ποσότητες νερού.

Δείτε παρακάτω τα πέντε πιο οικολογικά υφάσματα για να ξεκινήσετε την προμήθεια ρούχων φιλικών προς το περιβάλλον.

ΟΡΓΑΝΙΚΟ ΒΑΜΒΑΚΙ
Κατασκευασμένα από φυσικές ίνες, τα βιολογικά βαμβακερά υφάσματα είναι βιοαποικοδομήσιμα και παράγονται χωρίς συνθετικά φυτοφάρμακα, εντομοκτόνα ή ζιζανιοκτόνα. Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με πληροφορίες χρησιμοποιεί 88% λιγότερο νερό για την ανάπτυξη και 62% λιγότερη ενέργεια στην παραγωγή του υλικού. Αν δεν μπορείτε να βρείτε βιολογικό βαμβάκι, αναζητήστε ανακυκλωμένο βαμβάκι για να διατηρείτε φιλικό προς το περιβάλλον το ύφασμα.

ΥΦΑΣΜΑ ΚΑΝΝΑΒΗΣ
Κατασκευασμένα χωρίς χημικές ουσίες από βιοδιασπώμενες και φυσικές ίνες, τα οργανικά υφάσματα κάνναβης απαιτούν ελάχιστα ή καθόλου φυτοφάρμακα. Τα βιομηχανικά φυτά κάνναβης επιστρέφουν επίσης το 60-70% των θρεπτικών συστατικών που παίρνουν από το έδαφος. Ακόμα καλύτερα, χρειάζεται πολύ λιγότερο νερό για την παραγωγή του, καθιστώντας το ένα ύφασμα που είναι καλό για τον πλανήτη. Η οργανική κάνναβη πλένεται επίσης στο πλυντήριο, δημιουργώντας έναν υπεύθυνο συνδυασμό για φιλικά προς το περιβάλλον ρούχα αλλά και ιδιαιτέρως πρακτικά.

 

ΑΝΑΚΥΚΛΩΜΕΝΟ ΠΟΛΥΕΣΤΕΡ
Πολυεστέρας; Αυτό το ύφασμα δεν είναι στη λίστα για τα φιλικά προς το περιβάλλον υφάσματα! Σωστά. Όπως και ο παραδοσιακός πολυεστέρας, αυτό το ανακυκλωμένο ύφασμα είναι κατασκευασμένο από τεχνητά υλικά. Ωστόσο, η φιλική προς το περιβάλλον μορφή πολυεστέρα είναι κατασκευασμένη από ανακυκλωμένα πλαστικά, όπως πλαστικά μπουκάλια νερό και δίχτυα ψαρέματος. Είναι ανθεκτικό ύφασμα και έχει μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο λόγω της επαναχρησιμοποίησης. Πώς τα μπουκάλια νερού μετατρέπονται σε ύφασμα; Τα ανακυκλωμένα μπουκάλια τεμαχίζονται σε μικροσκοπικά κομμάτια και λιώνουν, μετά μετατρέπονται σε νήματα και μετά υφαίνονται σε νέο ύφασμα για να δημιουργήσουν φιλικά προς το περιβάλλον ρούχα.

TENCEL ™ LYOCELL ΚΑΙ MODAL
Αποτελούμενα από φυσικές ίνες, τα υφάσματα Lenzing TENCEL ™ Lyocell και Modal είναι βιοαποικοδομήσιμα, αντιβακτηριακά και κατασκευάζονται από πρώτες ύλες ξύλου που συλλέγεται με βιώσιμο τρόπο.  Το TENCEL ™ είναι καθαρό λευκό όταν παράγεται, οπότε δεν απαιτείται λεύκανση. Τα υφάσματα της Lenzing Modal προέρχονται από φλοιό οξιάς. Αυτό επιτρέπει στο δέντρο να ζει, να αναπαράγεται φυσικά και να κάνει τα κομμάτια που κατασκευάζονται με αυτό το ύφασμα εντελώς βιοαποικοδομήσιμα και λιπασματοποιήσιμα. Επιπλέον, απαιτεί λιγότερη βαφή από το βαμβάκι κατά την ανάπτυξη πολύχρωμων υφασμάτων. Ενώ οι διαλύτες που χρησιμοποιούνται στη δημιουργία υφασμάτων, ανακυκλώνονται αντί να τους απελευθερώνουν στη φύση. Νιώστε υπέροχα για τις χαμηλές περιβαλλοντικές σας επιπτώσεις, ενώ ψάχνετε τα καλύτερα σε φιλικά προς το περιβάλλον ρούχα που ράβονται από αυτά τα αναπνεύσιμα και ελαφριά υφάσματα.

 

2. Το ύφασμα παράγεται με τρόπο υπεύθυνο για το περιβάλλον
Στη συνέχεια, στη λίστα ελέγχου των φιλικών προς το περιβάλλον ρούχων είναι να εντοπίσετε εάν το ύφασμα παράγεται υπεύθυνα για το καλό του πλανήτη. Η χρήση φυσικών πόρων όπως του νερού, των ορυκτών καυσίμων, φυτοφαρμάκων, η ενέργεια και μια σειρά άλλων στοιχείων παραγωγής, έχει σημασία. Όσο μικρότερο είναι το αποτύπωμα της μόδας στον πλανήτη τόσο το καλύτερο. Προσδιορίστε τους πόρους που σπαταλά ένα ύφασμα, το ρυθμό χρήσης και την επαναχρησιμοποίηση των πόρων κατά τη δημιουργία τοων υφασμάτων του ενδύματος που επιθυμείτε να αγοράσετε.

 

3. Ελέγξτε την επεξεργασία των υφασμάτων για να εξασφαλίσετε χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις
Ένα ύφασμα μπορεί να παράγεται υπεύθυνα αλλά η επεξεργασία του υφάσματος είναι εξίσου σημαντική. Οι πρακτικές τελικής επεξεργασίας όπως η βαφή και η λεύκανση χρησιμοποιούν ενέργεια και νερό που μπορεί να αυξήσουν τη ρύπανση. Ψάξτε στην ετικέτα φροντίδας του ρούχου για πληροφορίες όπως εύκολη φροντίδα και προστασία από φλόγες, που είναι ενδεικτικά σημάδια ότι έχουν δημιουργηθεί με τοξικές ουσίες όπως η φορμαλδεΰδη που συμβάλλουν στις επιβλαβείς εκπομπές αερίων. Η επεξεργασία ενός υφάσματος είναι εξίσου σημαντική με την αρχική δημιουργία του ίδιου του υφάσματος. Και οι δύο πρέπει να εκτελούνται με γνώμονα την κατασκευή φιλικών προς το περιβάλλον ρούχων.

4. Η μακροζωία των φιλικών προς το περιβάλλον ρούχων
Τώρα που έχετε καταλάβει τη σημαίνει οικολογική δημιουργία και επεξεργασία ενός υφάσματος, τι γίνεται με τη μακροζωία; Η αντοχή και η διάρκεια ζωής ενός υφάσματος είναι ζωτικό συστατικό των φιλικών προς το περιβάλλον ρούχων. Εάν η μακροζωία και η κατασκευή του υφάσματος είναι κακή, θα βρεθεί σε χώρο υγειονομικής ταφής πριν καλά, καλά το καταλάβετε. 

5. Τέλος ζωής των φιλικά προς το περιβάλλον ρούχων
Εάν επιλεγούν όλα αυτά τα φιλικά προς το περιβάλλον πλαίσια, έχουμε ένα άλλο βασικό στοιχείο στη λίστα: τέλος ζωής. Όταν ένα ένδυμα φοριέται υπεύθυνα μέχρι το τέλος, θα είναι βιοαποικοδομήσιμο; Εάν η απάντηση είναι ναι, ο φιλικός προς το περιβάλλον μετρητής σας ανεβαίνει σε νέα ύψη. Λοιπόν, πώς μπορώ να ξέρω αν τα ρούχα μου θα διαλυθούν φυσικά; Ελέγξτε την κατασκευή των ρούχων σας στην ετικέτα. Αποτελείται από υφάσματα βιοδιασπώμενα; Το βιοαποικοδομήσιμο ύφασμα, στο τέλος της ζωής του, μπορεί να αποσυντεθεί από βακτήρια και άλλους ζωντανούς οργανισμούς. Αυτό είναι πιο υγιές για τον πλανήτη μακροπρόθεσμα. Η αύξηση της φυσικής απορρόφησης αυτών των απορριμμάτων είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία των φιλικών προς το περιβάλλον ρούχων. Η Μητέρα Γη θα σας ευχαριστήσει.

Back to blog