10 συμβουλές περιποίησης για υγιή μαλλιά.

10 συμβουλές περιποίησης για υγιή μαλλιά.

 

Τα υγιή και δυνατά μαλλιά μπορούν να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση σας. Μια αποτελεσματική ρουτίνα περιποίησης μαλλιών χρησιμοποιώντας τα σωστά προϊόντα μπορεί να σας βοηθήσει να τα διατηρήσετε σε άριστη κατάσταση και να αποτρέψετε ζημίες στα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής.

 Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές φροντίδας μαλλιών!

Βασικά στοιχεία για τα μαλλιά

Οι τρίχες που μεγαλώνουν στο κεφάλι είναι διαφορετικές από αυτές που μεγαλώνουν αλλού στο σώμα. Αυτό συμβαίνει επειδή το τριχωτό της κεφαλής είναι πλούσιο σε αιμοφόρα αγγεία και περιέχει περισσότερα θυλάκια τρίχας και σμηγματογόνους αδένες από οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος. Το σμήγμα που παράγεται προστατεύει την επιφάνεια του δέρματος και προάγει την ανάπτυξη υγιών μαλλιών.

Τι προκαλεί βλάβες στα μαλλιά;

Η ανάπτυξη των μαλλιών επιβραδύνεται καθώς μεγαλώνουμε και μπορεί να προκληθούν βλάβες ή ακόμη και απώλεια μαλλιών λόγω διάφορων παραγόντων, τόσο εσωτερικών όσο και εξωτερικών. Στην πραγματικότητα, η υγεία και η εμφάνιση των μαλλιών αντικατοπτρίζουν επίσης τη συνολική υγεία του σώματός σας.

Βλάβες στα μαλλιά, όπως θραύση, ευθραυστότητα, απώλεια μαλλιών ή ξηρότητα μπορεί να προκληθούν από τα ακόλουθα:

 1. Ορμόνες

Οι ορμόνες του σώματος επηρεάζουν σημαντικά την εμφάνιση και την ανάπτυξη των μαλλιών. Για τις γυναίκες, οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι, η εγκυμοσύνη και ο τοκετός μπορεί να προκαλέσουν διακυμάνσεις στα επίπεδα των ορμονών, οδηγώντας σε ευθραυστότητα, θραύση, ακόμη και προσωρινή τριχόπτωση.

 1. Υποσιτισμός

Η έλλειψη θρεπτικών συστατικών λόγω ανεπαρκούς διατροφής ή δίαιτας μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση και την ανάπτυξη των μαλλιών. Όταν ένα άτομο έχει διατροφική διαταραχή ή παραλείπει ορισμένα τρόφιμα από τη διατροφή του, αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία και την εμφάνιση των μαλλιών.

 1. Θερμότητα

Το πιστολάκι και οι πρέσες μπορούν να «τηγανίσουν» τα μαλλιά σας, ειδικά εάν έχετε ξηρά μαλλιά ή ήδη κατεστραμμένα. Όταν εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες, η κερατίνη αλλάζει σχήμα με αποτέλεσμα να έχετε πιο αδύναμα και λιγότερο ελαστικά μαλλιά. Σε ακραίες περιπτώσεις, τα μαλλιά μπορούν ακόμη και να καούν.

 1. Χημικά

Η λανθασμένη ή η υπερβολική χρήση προϊόντων styling μαλλιών και βαφών, μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβες. Τα υπολείμματα από μάσκες, κεριά και σπρέι αναμεμιγμένα με περίσσεια σμήγματος, σκόνης και ιδρώτα στο τριχωτό της κεφαλής μπορούν να συμβάλουν σε περαιτέρω προβλήματα μαλλιών και τριχωτού της κεφαλής.

 1. Ακατάλληλη περιποίηση

Η χρήση βούρτσας μαλλιών σε βρεγμένα μαλλιά δημιουργεί περιττή ένταση στους άξονες των μαλλιών, τεντώνοντας τα σε σχεδόν σημείο θραύσης. Το πολύ βούρτσισμα των μαλλιών επίσης δεν έχει αποδεδειγμένα οφέλη. Εξαιρετικά περιοριστικά στυλ μαλλιών, όπως σφιχτές αλογοουρές, πλεξούδες κτλ. μπορούν επίσης να εμποδίσουν την ανάπτυξη των μαλλιών.

Πώς να φροντίσετε τα μαλλιά σας;

Μπορείτε να διατηρήσετε τα μαλλιά σας υγιή κάνοντας απλές αλλά προσεκτικές αλλαγές στη ρουτίνα φροντίδας των μαλλιών σας, στα προϊόντα που χρησιμοποιείτε και τον τρόπο με τον οποίο στυλιζάρετε τα μαλλιά σας.

 1. Επαρκής τροφή και ενυδάτωση.

Ορισμένα σημάδια βλάβης στα μαλλιά, όπως ή τριχόπτωση ή η ευθραυστότητα μπορεί να υποδηλώνουν ότι δεν παίρνετε αρκετά θρεπτικά συστατικά. Εκτός από το να κάνετε μια ισορροπημένη διατροφή, η κατανάλωση αρκετού νερού εμποδίζει επίσης το τριχωτό της κεφαλής σας να στεγνώσει ή να λιπαίνει λόγω υπερβολικού σμήγματος.

 1. Χρησιμοποιήστε τα σωστά προϊόντα για τον τύπο των μαλλιών σας.

Συνιστάτε η χρήση σαμπουάν και μαλακτικού για τον συγκεκριμένο τύπο μαλλιών σας. Επιλέξτε τα κατάλληλα προϊόντα εάν τα μαλλιά σας έχουν υποβληθεί σε χημικές θεραπείες όπως ισιωτικής ή επεξεργασία χρώματος. Τα σγουρά μαλλιά και τα ξηρά μαλλιά μπορούν να επωφεληθούν από ένα καθημερινό μαλακτικό που όχι μόνο βελτιώνει την εμφάνιση των τριχών, αλλά επίσης μειώνει τον στατικό ηλεκτρισμό, ενισχύει τη δύναμη και προστατεύει από τις θερμικές βλάβες.

 1. Σαμπουάν στο τριχωτό της κεφαλής και όχι τα μαλλιά σας.

Τα σαμπουάν έχουν σχεδιαστεί για να καθαρίζουν το τριχωτό της κεφαλής και όχι για τα μαλλιά. Μικρές ποσότητες σμήγματος στον άξονα των μαλλιών είναι επιθυμητές για την εξομάλυνση της επιδερμίδας και τη μείωση του στατικού ηλεκτρισμού. Τα φυσικά έλαια επιτρέπουν στα μαλλιά να φαίνονται λαμπερά και υγιή.

 1. Προστατέψτε τα μαλλιά σας όταν κολυμπάτε.

Είναι σημαντικό να διατηρήσετε την υγεία των μαλλιών σας από το σκληρό νερό της πισίνας και το θαλασσινό νερό επίσης. Εφαρμόστε μαλακτικό πριν το κολύμπι και φροντίστε να κάνετε μασάζ σε όλα τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής σας. Μερικά ψεκάσματα με mist μαλλιών δημιουργούν μια προστατευτική επίστρωση που βοηθά στην ελαχιστοποίηση ζημιών από χημικές ουσίες, αλάτι και υπεριώδεις ακτίνες. Ξεπλύνετε τα μαλλιά αμέσως μετά το κολύμπι. Ένα σκουφάκι κολύμβησης προσθέτει επίσης ένα επιπλέον στρώμα προστασίας.

 1. Στεγνώστε απαλά τα μαλλιά σας.

Αποφύγετε να τρίβετε τα μαλλιά σας με πετσέτα για να αποτρέψετε την πρόκληση ζημιάς κατά μήκος των μαλλιών. Αντίθετα, στεγνώστε τα μαλλιά πιέζοντας απαλά στην πετσέτα για να αφαιρέσετε το υπερβολικό νερό.

 1. Ελαχιστοποιήστε τις ζημίες από τη θερμότητα.

Οι περισσότεροι ειδικοί για τα μαλλιά συνιστούν τη χρήση πρέσας για μπούκλες ή ίσιωμα μόνο μία φορά την εβδομάδα για να αποφευχθεί το stress των μαλλιών. Εάν πρέπει να στεγνώσετε τα μαλλιά σας με πιστολάκι, χρησιμοποιήστε τη χαμηλότερη ρύθμιση θερμότητας και διατηρήστε τουλάχιστον μια απόσταση 12 ιντσών από τα μαλλιά σας. Εάν τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής σας εξακολουθούν να είναι ζεστά μετά το πιστολάκι, μειώστε τη θερμοκρασία χρησιμοποιώντας τη ρύθμιση του για δροσερό αέρα. Για να ανακουφίσετε τα μαλλιά σας και να τονώσετε το τριχωτό της κεφαλής, χρησιμοποιήστε μάσκα με πρωτεΐνες σε στεγνά μαλλιά ή και κατά την διάρκεια του ντους για τουλάχιστον 5-10 λεπτά.

 1. Χρησιμοποιήστε λάδια μαλλιών και ορούς μαλλιών.

Τα έλαια και οι οροί κάνουν τις τρίχες των μαλλιών να φαίνονται λαμπερές και λείες ενώ παρέχουν ένα προστατευτικό στρώμα έναντι της θερμότητας, ειδικά στις άκρες. Επιλέξτε προϊόντα που περιέχουν λάδι argan που κάνει τα φριζαρισμένα και ξηρά μαλλιά πιο απαλά και ομαλά, προσθέτοντας ταυτόχρονα όγκο στα λεπτά μαλλιά.

 1. Χρησιμοποιήστε τα σωστά εργαλεία περιποίησης.

Αντί για μια βούρτσα μαλλιών προτιμήστε μια χτένα με αραιά δόντια, είναι καλύτερη για το ξεμπέρδεμα  των βρεγμένων μαλλιών. Τα μαλλιά δεν τεντώνονται και η τρίχα δεν σπάει λόγω τραβήγματος. Οι βούρτσες μαλλιών με μεγάλες τρίχες και στρογγυλεμένες άκρες ελαχιστοποιούν την τριβή ειδικά όταν τα μαλλιά στεγνώνουν.

 1. Κάντε διάλειμμα.

Όποτε είναι δυνατόν, δώστε στα μαλλιά σας χώρο για να αναπνέουν. Μπορείτε να επιλέξετε να στεγνώσουν φυσικά. Αφήστε τα λιτά αντί να τα πιάσετε αλογοουρά ή πλεξούδες. Παραλείψτε τις βαφές για ένα ή δύο μήνες για να δώσετε στις ρίζες των μαλλιών σας χρόνο να ανακάμψουν. Για μια υπέροχη περιποίηση χρησιμοποιήστε μάσκα μαλλιών τουλάχιστον 1 φορά τη βδομάδα για τουλάχιστον 10 λεπτά ώστε τα συμπυκνωμένα συστατικά να αποκαταστήσουν τη ζωτικότητα, τη λάμψη και την απαλότητα.

 1. Φορέστε καπέλο.

Είναι τόσο απλό! Όταν φοράτε καπέλο, ειδικά όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους, μπορεί να ελαχιστοποιηθεί η ζημιά τόσο στα μαλλιά όσο και στο τριχωτό της κεφαλής.

Back to blog