11 τρόποι με τους οποίους μπορούμε να καθυστερήσουμε τη πρόωρη γήρανσης του δέρματος.

11 τρόποι με τους οποίους μπορούμε να καθυστερήσουμε τη πρόωρη γήρανσης του δέρματος.

Με τον καιρό όλοι έχουμε ορατές γραμμές και ρυτίδες στο πρόσωπό μας. Είναι φυσικό το πρόσωπό μας να χάνει μέρος της νεανικής του σφριγηλότητας. Περνώντας τα χρόνια παρατηρούμε ότι το δέρμα μας γίνεται πιο λεπτό και ξηρό. Οι επιλογές του τρόπου ζωής μας μπορούν να προκαλέσουν πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας, ο ιατρικός όρος για αυτόν τον τύπο γήρανσης είναι «εξωγενής γήρανση». Κάνοντας κάποιες προληπτικές ενέργειες, μπορούμε να επιβραδύνουμε τις επιπτώσεις που έχει αυτός ο τύπος γήρανσης στο δέρμα μας.

Πώς να αποτρέψετε την πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας;
Ο ήλιος παίζει σημαντικό ρόλο στη πρόωρη γήρανση του δέρματός μας, όπως και πολλά ακόμα πράγματα που κάνουμε και γερνούν το δέρμα μας πιο γρήγορα. Για να βοηθήσουν τους ασθενείς τους να αποτρέψουν την εξωγενή πρόωρη γήρανση του δέρματος, οι δερματολόγοι προτείνουν στους ασθενείς τους να ακολουθήσουν τις παρακάτω απλές συμβουλές.

#1.
Προστατεύστε το δέρμα σας από τον ήλιο κάθε μέρα. Είτε περνάτε μια μέρα στην παραλία είτε τρέχετε για δουλειές στην πόλη, η προστασία από τον ήλιο είναι απαραίτητη. Μπορείτε να προστατέψετε το δέρμα σας αναζητώντας σκιά όταν βρίσκεστε στην παραλία, καλύπτοντας το σώμα σας με ρούχα όπως ένα ελαφρύ, μακρυμάνικο πουκάμισο, καπέλο με φαρδύ γείσο και γυαλιά ηλίου με προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία και φυσικά χρησιμοποιώντας αντηλιακό ευρέος φάσματος SPF 30 (ή υψηλότερο) και οπωσδήποτε αδιάβροχο αν επισκεφθείτε τη θάλασσα. Πρέπει να εφαρμόζετε αντηλιακό κάθε μέρα σε όλο το δέρμα που δεν καλύπτεται από ρούχα. Για πιο αποτελεσματική προστασία, αναζητήστε ρούχα με παράγοντα προστασίας υπεριώδους ακτινοβολίας (UPF).

#2.
Εφαρμόστε ένα ποιοτικό self-tanner για να δώσετε χρώμα στο δέρμα σας αντί να κάθεστε στον ήλιο με τις ώρες. Κάθε φορά που κάνετε ηλιοθεραπεία, γερνάτε πρόωρα το δέρμα σας. Αυτό ισχύει για το μαύρισμα από τον ήλιο, το σολάριουμ ή οποιοδήποτε άλλο εξοπλισμό μαυρίσματος. Όλα εκπέμπουν επιβλαβείς ακτίνες UV που επιταχύνουν τη γήρανση του δέρματος σας.

#3.
Εάν καπνίζετε, σταματήστε άμεσα! Το κάπνισμα επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος, προκαλεί ρυτίδες, θαμπή και ρηχή επιδερμίδα.

 

#4.
Αποφύγετε τις επαναλαμβανόμενες εκφράσεις του προσώπου. Όταν κάνετε μια έκφραση συστέλλετε τους υποκείμενους μυς του προσώπου σας. Εάν κινείτε επανειλημμένα τους ίδιους μύες για πολλά χρόνια, αυτές οι γραμμές γίνονται μόνιμες. Η χρήση γυαλιών ηλίου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των γραμμών που προκαλούνται όταν ο ήλιος μας τυφλώνει.

#5.
Κάντε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Ευρήματα από μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση άφθονων φρέσκων φρούτων και λαχανικών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη βλαβών της επιδερμίδας που οδηγεί σε πρόωρη γήρανση του δέρματος. Τα ευρήματα δείχνουν επίσης ότι μια διατροφή που περιέχει πολλή ζάχαρη ή άλλους εξευγενισμένους υδατάνθρακες μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση, μείνετε μακριά!

 

#6.
Πίνετε λιγότερο αλκοόλ. Το αλκοόλ είναι σκληρό με το δέρμα, το αφυδατώνει και προκαλεί ρυτίδες ξηρότητας. Οι οποίες μας κάνουν να φαινόμαστε μεγαλύτεροι. Νερό, νερό και πάλι νερό, ενυδατώνει το σώμα μας άρα και την επιδερμίδα μας από μέσα προς τα έξω.

#7.
Ασκηθείτε περισσότερες ημέρες την εβδομάδα. Μελέτες δείχνουν ότι η μέτρια άσκηση μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να δώσει στο δέρμα μια πιο νεανική εμφάνιση.

# 8.
Καθαρίστε απαλά το δέρμα σας. Ο καθαρισμός του δέρματος μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς και έτσι να επιταχυνθεί η γήρανση του δέρματος. Το απαλό πλύσιμο με ήπια καθαριστικά βοηθά στην απομάκρυνση της ρύπανσης, του μακιγιάζ και άλλων ουσιών χωρίς να ερεθίζει το δέρμα σας.

# 9.
Να πλένετε το πρόσωπό σας δύο φορές την ημέρα και πάντα μετά από εφίδρωση. Η εφίδρωση ειδικά όταν φοράτε καπέλο ή κράνος, ερεθίζει το δέρμα σας οπότε πρέπει να πλύνετε το δέρμα σας το συντομότερο δυνατό αν έχετε ιδρώσει.

 

#10.
Σταματήστε να χρησιμοποιείτε προϊόντα περιποίησης του δέρματος που νιώθετε να σας προκαλούν τσίμπημα ή κάψιμο. Όταν το δέρμα σας καίει ή σας τσιμπάει, σημαίνει ότι είναι ερεθισμένο. Το ερεθισμένο δέρμα γερνάει ευκολότερα. Πάντα να χρησιμοποιείται προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα για ευαίσθητες επιδερμίδες με τάσεις για ερεθισμούς και αλλεργίες.

#11.
Εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα προσώπου κάθε μέρα το πρωί και το βράδυ. Η ενυδατική κρέμα παγιδεύει νερό στο δέρμα μας δίνοντάς του μια πιο νεανική και υγιή εμφάνιση.

Ποτέ δεν είναι αργά για να σταματήσετε την πρόωρη γήρανση του δέρματος.
Ακόμα και άτομα που έχουν ήδη σημάδια πρόωρης γήρανσης του δέρματος μπορούν να επωφεληθούν από την πραγματοποίηση αλλαγών στον τρόπο ζωής τους. Προστατεύοντας το δέρμα σας από τον ήλιο, σας δίνεται η ευκαιρία να αποκαταστήσετε μερικές από τις ζημιές. Οι καπνιστές που σταματούν το κάπνισμα συχνά παρατηρούν ότι το δέρμα τους φαίνεται πιο υγιές.

 

Back to blog