21 συμβουλές για έναν πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο ζωής

21 συμβουλές για έναν πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο ζωής

Είναι πραγματικά προς το συμφέρον όλων των ανθρώπων να είμαστε υπεύθυνοι και να σκεφτόμαστε τους πόρους που χρειαζόμαστε μελλοντικά για να επιβιώσουμε σε αυτόν τον πλανήτη όπως το καθαρό αέρα, το νερό, το έδαφος, το πετρέλαιο και πολλά άλλα .

Συχνά θεωρούμε αυτά τα πράγματα δεδομένα. Μπορεί να είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οι πόροι από τους οποίους εξαρτάται η ύπαρξη μας δεν θα είναι πάντα διαθέσιμοι και ότι έχουν ένα όριο που σε ορισμένες περιπτώσεις έχει φτάσει στο τέλος.

Εάν θέλετε να κάνετε κάτι για να μειώσετε τις επιπτώσεις σας στο περιβάλλον, υπάρχουν σίγουρα μικρά πράγματα που μπορείτε να αλλάξετε. Ο περιβαλλοντισμός δεν είναι απλώς ανησυχία για την κλιματική αλλαγή ή μαζικές προσπάθειες για την αντιστροφή των επιπτώσεων των πετρελαιοκηλίδων ή ακόμη και για τη συλλογή απορριμμάτων στο τοπικό πάρκο. Ο καθημερινός περιβαλλοντισμός είναι το άθροισμα των μικρών πραγμάτων που κάνουμε καθημερινά, για να είμαστε συνειδητοποιημένοι κάτοικοι του κόσμου στον οποίο ζούμε. Και όταν αυτές οι μικρές προσπάθειες προστίθενται, μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο.

Ακολουθούν 21 απλές καθημερινές συμβουλές για έναν πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο ζωής:

#1. οδηγείτε λιγότερο

Λάβετε υπόψη σας τις μετακινήσεις σας και συνδυάστε τις διαδρομές σας για να κάνετε τον χρόνο οδήγησης λιγότερο αλλά το ίδιο αποτελεσματικό. Χρησιμοποιήστε τη δημόσια συγκοινωνία, περπατήστε ή κάντε ποδήλατο όταν είναι δυνατόν. Προσπαθήστε να αποφύγετε την οδήγηση αν θα μπορούσατε εύκολα να περπατήσετε ως εκεί που θέλετε να πάτε. Ο στόχος είναι να μην χρησιμοποιήσετε το αυτοκίνητο για οπουδήποτε θα χρειαζόταν περίπου 30 λεπτά ή λιγότερο για να φτάσετε περπατώντας. Είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να φτάσετε τα 10.000 βήματα καθημερινής άσκησης!

#2. οδηγείτε έξυπνα

Ο τρόπος με τον οποίο οδηγείτε το αυτοκίνητό σας έχει αξιοσημείωτη επίδραση στην αποδοτικότητα του καυσίμου και στην ποσότητα των εκπομπών αερίων που απελευθερώνονται. Ο κινητήρας σας χρησιμοποιεί τη λιγότερη ποσότητα καυσίμου όταν διατηρεί σταθερή ταχύτητα και τη μεγαλύτερη όταν περιστρέφεται. Έτσι η χρήση του cruise control όταν είναι δυνατόν και η αποφυγή άσκοπης επιτάχυνσης ή φρεναρίσματος μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τη χρήση καυσίμου. Επίσης, γνωρίζετε ότι η απόδοση καυσίμου μειώνεται πάνω από τη βέλτιστη ταχύτητα του αυτοκινήτου σας (55-60 mph) πάνω από αυτό το εύρος, όσο πιο γρήγορα οδηγείτε, τόσο χειρότερη οικονομία καυσίμου έχετε.

#3. κρατήστε τα ελαστικά σας σωστά φουσκωμένα

Τα περισσότερα εγχειρίδια αυτοκινήτων σας προτείνουν να φουσκώνετε τα ελαστικά σας κάθε φορά που βάζετε βενζίνη. Εκτός από το ζήτημα της ασφάλειας, τα ελαστικά με χαμηλή διόγκωση μειώνουν την απόδοση καυσίμου. Εκτιμάται ότι το 80% των Αμερικανών οδηγούν με λιγότερο από το προβλεπόμενο αέρα στα λάστιχα, με αποτέλεσμα ο μέσος οδηγός να χρησιμοποιεί επιπλέον 144 γαλόνια αερίου ετησίως, το οποίο απελευθερώνει επιπλέον 1,5 τόνους αερίων του θερμοκηπίου και κοστίζει επιπλέον 300 $ 500 $ ετησίως.

#4. Σκεφτείτε πριν φάτε

Οι επιλογές τροφίμων έχουν τεράστιο φάσμα περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Εδώ είναι μερικοί τρόποι για να τρώτε περιβαλλοντικά-συνειδητά:

-Όταν είναι δυνατόν, επιλέξτε βιολογικά αντί για συμβατικά προϊόντα, τα οποία δεν είναι πραγματικά «συμβατικά», καθώς είναι γεμάτα με χημικά φυτοφάρμακα. Εκτός από τις επιπτώσεις στην υγεία, τα χημικά φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στη συμβατική γεωργία συχνά βασίζονται σε πετρέλαιο και αποτελούν μέρος ενός συστήματος γεωργικών πρακτικών (βαριά μηχανήματα που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα, λιπάσματα με βάση το πετρέλαιο κ.λπ.) και έχουν περισσότερες αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις όπως η διάβρωση του εδάφους και η εξάντληση του εδάφους, η αποβολή επικονιαστών κ.λπ.

-Φάτε ολόκληρα τρόφιμα αντί για επεξεργασμένα - συσκευασμένα τρόφιμα. Όχι μόνο είναι καλύτερα για εσάς, αλλά δεν περιλαμβάνουν τους πόρους που καταναλώνονται για την  επεξεργασία και τη συσκευασία τους.

-Αγοράστε τα διαθέσιμα τοπικά και εποχιακά τρόφιμα. Λιγότερες μετακινήσεις τροφίμων = λιγότερα καύσιμα ορυκτών καυσίμων, αέρια θερμοκηπίου που απελευθερώνονται κ.λπ. Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με τα εποχικά τρόφιμα, στις λαϊκές αγορές θα βρείτε πολλά και φρέσκα εποχικά τρόφιμα.

-Μειώστε την ποσότητα κρέατος που τρώτε. Δεν χρειάζεται να γίνετε χορτοφάγος, αλλά να γνωρίζετε το περιβαλλοντικό κόστος του κρέατος σας. Η εκτροφή ζώων για κρέας είναι ένας ενεργειακά μη αποδοτικός τρόπος παραγωγής τροφίμων. Χρειάζονται έως και 13 κιλά σιτηρών για την παραγωγή ενός κιλού κρέατος (ως εκ τούτου, το 70% του σπόρου που καλλιεργείται στις ΗΠΑ τροφοδοτείται σε ζώα). Για να μην αναφέρουμε την ποσότητα νερού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή κρέατος (2.400 γαλόνια ανά λίβρα βοείου κρέατος) επίσης τα ζώα είναι υπεύθυνα για πολύ μεγάλο μέρος των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της τροπικής αποψίλωσης.

#5. Μειώστε τα απορρίμματα τροφίμων

Το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται στον κόσμο δεν καταναλώνεται ποτέ. Στις ΗΠΑ, αυτό είναι 60 εκατομμύρια τόνοι σπατάλης τροφίμων ετησίως, εκτιμώμενης αξίας 162 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τόση ενέργεια πηγαίνει στην καλλιέργεια, τη συγκομιδή, τη μεταφορά την επεξεργασία και συσκευασία των τροφίμων. Μην τη σπαταλάμε άδικα!

#6. Αποφύγετε την αγορά πλαστικών μπουκαλιών με εμφιαλωμένο νερό

Σίγουρα θα μείνετε ενυδατωμένοι με ένα εμφιαλωμένο νερό όταν το χρειάζεστε πραγματικά! Όποτε είναι δυνατόν χρησιμοποιήστε ένα επαναχρησιμοποιήσιμο μπουκάλι και νερό βρύσης. Προσπαθήστε να έχετε πάντα το αγαπημένο σας επαναχρησιμοποιήσιμο μπουκάλι νερού γεμάτο με νερό βρύσης.

#7. Χρησιμοποιήστε λιγότερες χαρτοπετσέτες

Δοκιμάστε να χρησιμοποιείτε λιγότερες  χαρτοπετσέτες και χαρτί κουζίνας από ό, τι συνήθως. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε πλενόμενες πετσέτες φαγητού και κουζίνας.

#8. ανακύκλωση

Φυσικά! Μια θεμελιώδης οικολογική συμβουλή! Αλλά δεν μιλάμε απλώς για χαρτί ή κουτάκια αλουμινίου. Προσπαθήστε να ανακυκλώσετε όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά που απορρίπτετε. Ανακυκλώστε τα κομποστοποιήσιμα απορρίμματα τροφίμων εάν μπορείτε να ξεκινήσετε ένα κάδο κομποστοποίησης στην αυλή σας ή να αποθηκεύσετε τα απορρίμματα λαχανικών σας για να φτιάξετε σπιτικό ζωμό λαχανικών. Τα περισσότερα στεγνωτήρια παίρνουν πίσω ή ανακυκλώνουν κρεμάστρες. Ανακυκλώστε σωστά τα ηλεκτρονικά (συμπεριλαμβανομένων των κινητών τηλεφώνων!) και τις μπαταρίες, έτσι ώστε να μην καταλήγουν σε χωματερές.

#9. να είστε προσεκτικοί με τη χρήση των κλιματιστικών

Ναι, όλοι θέλουμε να έχουμε σωστή θερμοκρασία στο σπίτι μας, αλλά υπάρχει κόστος θέρμανσης και ψύξης πέρα από τον λογαριασμό της ηλεκτρικής ενέργειας. Σε ψυχρότερα κλίματα, η θερμότητα μπορεί να διατηρηθεί με καλή μόνωση και στρατηγική (δεν χρειάζεται να θερμαίνετε χώρους που δεν χρησιμοποιείτε ή να διατηρείτε τη θερμότητα υψηλή κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν η θερμοκρασία του σώματος πρέπει να είναι πιο δροσερή). Σε θερμότερα κλίματα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κουρτίνες, τέντες και φυτά για να διατηρήσετε το σπίτι δροσερό και να μειώσετε τη χρήση AC.

#10. κλείστε και απενεργοποιήστε

Απενεργοποιήστε τα ηλεκτρονικά όταν δεν τα χρησιμοποιείτε. Οι συσκευές χρησιμοποιούν ενέργεια ακόμα και όταν δεν είναι ενεργοποιημένες , μπορεί να αντιπροσωπεύει έως και το 15% του ενεργειακού σας λογαριασμού. Οι περισσότερες νέες συσκευές έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιούν περιορισμένη ποσότητα ενέργειας όταν είναι απενεργοποιημένες αλλά όχι αποσυνδεδεμένες.

#11. σβήστε τα φώτα

Κλείστε το διακόπτη όταν φεύγετε από ένα δωμάτιο. Πανεύκολο. Επίσης, απενεργοποιήστε των ανεμιστήρα όταν φεύγετε από το δωμάτιο. Οι ανεμιστήρες δεν είναι AC και δεν κρυώνουν τη θερμοκρασία περιβάλλοντος όταν δεν είστε εκεί. Απλώς αισθάνεστε πιο δροσερό των αέρα που έρχεται πάνω σας,  όταν δεν είστε εκεί ο ανεμιστήρας δεν κάνει τίποτα και μπορείτε να τον απενεργοποιήσετε.

#12. αλλάξτε τους λαμπτήρες σας

Η αλλαγή σε ενεργειακά αποδοτικές λάμπες μειώνει δραματικά την ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιείτε για να φωτίσετε το σπίτι σας και εξοικονομείτε χρήματα κατά τη διαδικασία! Εάν κάθε νοικοκυριό στην Ευρώπη αλλάξει μόνο έναν λαμπτήρα πυρακτώσεως σε συμπαγές φθορισμό, η μείωση της ρύπανσης θα ισοδυναμούσε με την απομάκρυνση 1,3 εκατομμυρίων αυτοκινήτων από το δρόμο.

#13. Κάντε πιο σύντομο ντους

Ο μέσος όρος ντους απελευθερώνει περίπου 2 γαλόνια νερού ανά λεπτό. Εάν όλοι στη χώρα μείωναν το καθημερινό ντους τους κατά μόλις 30 δευτερόλεπτα, θα εξοικονομούσαμε 260 δισεκατομμύρια γαλόνια νερό ετησίως συν όλη την ενέργεια που χρησιμοποιείται για τη θέρμανσή του!

#14. Μειώστε οποιαδήποτε μη απαραίτητη χρήση νερού

Δυστυχώς, σε πολλά μέρη του κόσμου γνωρίζουν πολύ καλά, ότι το γλυκό νερό είναι περιορισμένο. Η ξηρασία είναι σοβαρή και η εξάτμιση του νερού είναι πραγματική. Η ποσότητα νερού που απαιτείται για τη γεωργία είναι τεράστια και η τροφή είναι πολύ σημαντική, επομένως η γεωργία πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τους περιορισμένους υδάτινους πόρους μας. Για να εξοικονομήσετε νερό, αποφύγετε να κάνετε πράγματα όπως το πότισμα του γκαζόν σας το μεσημέρι ή κατά τη διάρκεια ξηρασίας,  να αφήνετε τη βρύση να τρέχει ενώ πλένετε τα πιάτα ή βουρτσίζετε τα δόντια σας, να πλένετε το αυτοκίνητό σας υπερβολικά συχνά, να κάνετε πολλά ντους την ημέρα κ.λπ.

#15. επιλέξτε εναλλακτικές λύσεις αντί πετρελαίου

Με τους τρέχοντες ρυθμούς παραγωγής, η BP εκτιμά ότι έχουμε για περίπου 50 χρόνια απόθεμα πετρελαίου. Το πετρέλαιο είναι απίστευτα σημαντικό για τη ζωή, όπως τη γνωρίζουμε, από τη μεταφορά, τα πλαστικά έως και τα φάρμακα όπως η ασπιρίνη. Σε μια προσπάθεια διατήρησης περιορισμένων αποθεμάτων για πιο βασικές χρήσεις, επιλέξτε εναλλακτικές λύσεις για προϊόντα με βάση το πετρέλαιο όταν μπορείτε για παράδειγμα, ένα υφασμάτινο ή ψάθινο καλάθι πλυντηρίου αντί για ένα πλαστικό.

#16. επαναχρησιμοποιήστε

Μετατρέψτε χαρτιά που είναι τυπωμένα από τη μια πλευρά και δεν χρειάζεστε σε οικιακό σημειωματάριο. Ένα όμορφο μπουκάλι σε βάζο. Αγοράστε μεταχειρισμένα είδη από καταστήματα second hand ή μεταχειρισμένα βιβλία όταν είναι δυνατόν.

#17. Υποστηρίξτε εταιρίες με βιώσιμες επιχειρηματικές πρακτικές

Εάν έχετε την επιλογή, υποστηρίξτε πιστοποιημένες εταιρείες ή μικρές τοπικές επιχειρήσεις  με υψηλά πρότυπα περιβαλλοντικής διαχείρισης. Η εταιρική ευθύνη μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα περιβαλλοντικά αποτελέσματα.

#18. χρησιμοποιήστε επαναχρησιμοποιήσιμες τσάντες αγορών

Μην χρησιμοποιείτε πλαστικές σακούλες μιας χρήσης που μπαίνουν στους ωκεανούς και, στη συνέχεια στα στομάχια της θαλάσσιας ζωής. Εάν ξεχνάτε να παίρνετε μαζί σας τις επαναχρησιμοποιήσιμες τσάντες σας! Ένα χρήσιμο τέχνασμα είναι να έχετε μερικές στο πορτ-μπαγάζ  του αυτοκινήτου σας.

#19. μετάβαση σε πράσινα είδη καθαρισμού

Τα οικιακά καθαριστικά οικιακής χρήσης είναι συνήθως γεμάτα πτητικές οργανικές ενώσεις, που θεωρούνται περιβαλλοντικοί κίνδυνοι από την EPA και είναι πολύ ανθυγιεινά για εσάς.  Για πιο πράσινες επιλογές, επιλέξτε ασφαλέστερα καθαριστικά για εμάς και το περιβάλλον.

#20. Μην επιλέγετε την εκτύπωση

Οι περισσότερες τράπεζες, πιστωτικές κάρτες, ασφαλιστικές εταιρείες κ.λπ. έχουν την επιλογή να στραφούν σε λογαριασμούς  χωρίς χαρτί. Θα λάβετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σχετικά με τον λογαριασμό σας και θα πληρώσετε στο διαδίκτυο, εξοικονομώντας χαρτί. Επίσης, μπορείτε να επιλέξετε ηλεκτρονικά εισιτήρια και όχι χάρτινα εισιτήρια για πτήσεις και συναυλίες.

#21. αγοράστε προϊόντα ανακυκλωμένου χαρτιού

Χαρτί υγείας, χαρτοπετσέτες, χαρτί υπολογιστή, χάρτινες σακούλες κ.λπ. Τα προϊόντα ανακυκλωμένου χαρτιού σώζουν νέα δέντρα από την κοπή. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς 36 ποδοσφαιρικά γήπεδα των δασών αποψιλώνονται κάθε λεπτό παγκοσμίως, με τεράστιες επιπτώσεις όχι μόνο στο οικολογικό συστήμα, αλλά και στη δέσμευση άνθρακα και στην παγκόσμια κλιματική αλλαγή: Τα δάση διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής επειδή δρουν ως νεροχύτης άνθρακα - απορροφώντας το διοξείδιο του άνθρακα που διαφορετικά θα ήταν ελεύθερο στην ατμόσφαιρα και θα συμβάλει στις συνεχιζόμενες αλλαγές στα πρότυπα του κλίματος. Η αποψίλωση των δασών υπονομεύει αυτή τη σημαντική λειτουργία του άνθρακα. Εκτιμάται ότι το 15% όλων των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου είναι αποτέλεσμα της αποψίλωσης των δασών.

Back to blog