Γιατί πρέπει να επιλέγουμε animal cruelty free fashion;

Γιατί πρέπει να επιλέγουμε animal cruelty free fashion;

Μέρα με τη μέρα όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να στραφούν σε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής με περισσότερο σεβασμό προς το περιβάλλον, τα ζώα και τη φύση. Δεν είναι τυχαίο ότι στις μέρες μας το κίνημα των αυστηρά χορτοφάγων (vegans) έχει λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις καθώς, πλέον, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 1 δισεκατομμύριο vegans στον κόσμο. Αυτή η αυξανόμενη τάση για αλλαγή συνηθειών δεν περιορίζεται μόνο στην διατροφή καθώς πολλοί καταναλωτές, vegans και μη, αποφασίζουν να υιοθετήσουν μια διαφορετική προσέγγιση και στην γκαρνταρόμπα τους, επιλέγοντας ρούχα, παπούτσια κι αξεσουάρ από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον αλλά και τα ζώα.

Η νέα αυτή ανάγκη για μια πιο βιώσιμη προσέγγιση υπήρξε το έναυσμα για την επικράτηση ενός νέου κινήματος και στον χώρο της μόδας με τον όρο animal cruelty free fashion, δηλαδή μόδα χωρίς βιαιοπραγία απέναντι στα ζώα.

Η χρήση ζωικών υλικών ήταν και συνεχίζει να είναι πολύ διαδεδομένη στη μόδα αν και τα τελευταία χρόνια, χάρη στις εκστρατείες ευαισθητοποίησης που ξεκίνησαν οργανισμοί για την ίση μεταχείριση των ζώων, πολλά γνωστά brands μόδας μεταβαίνουν σε πλήρη απαλλαγή των προϊόντων τους από ζωικά υλικά λόγω και της αυξανόμενης ζήτηση των πελατών.

Τι σημαίνει όμως animal cruelty free; Τα είδη που παράγονται με την συγκεκριμένη προδιαγραφή δεν περιέχουν καθόλου υλικά που προέρχονται από ζώα και επίσης κατασκευάζονται συχνά από βιολογικά υλικά όπως βαμβάκι, καουτσούκ, λινό ή κάνναβη.


Πολύ συχνά, όμως, η ανάγκη για αυξημένη παραγωγή επιτάσσει την χρήση εναλλακτικών υλικών που είναι συνθετικά, παρασκευάζονται δηλαδή με πρώτες ύλες από απόβλητα της βιομηχανίας πετρελαίου, όπως πολυουρεθάνη, πολυεστέρας και μικροΐνες. Τα υλικά αυτά συμβάλλουν στην μόλυνση του περιβάλλοντος και επομένως είναι επιβλαβή για την πανίδα και τη χλωρίδα της γης.

Για να μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι κάποιο είδος μόδας είναι animal cruelty free τότε, όχι μόνο πρέπει να είναι κατασκευασμένο με υλικά που δεν περιέχουν καθόλου ζωικά παράγωγα, αλλά να έχει επαρκείς πιστοποιήσεις για τον τρόπο και τα υλικά από τα οποία παράγεται και να είναι εύκολο να αντιληφθούμε από τον κατασκευαστή ότι αφήνει ένα μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα στον πλανήτη. Η animal cruelty free μόδα είναι μια επιλογή που μπορεί να κάνει τη διαφορά στην εξασφάλιση της καλής διαβίωσης των ζώων, μόνο εφόσον διαθέτει προϊόντα που είναι επίσης φιλικά προς το περιβάλλον, μιας που αυτό είναι αλληλένδετο με την ύπαρξή των ζώων.

 

Πολλοί αποφασίζουν να στραφούν στην animal cruelty free μόδα επειδή είναι μια τάση της εποχής, αλλά πολλές φορές αποτελεί μια πραγματικά ηθική επιλογή. Όποιο κι αν είναι το κίνητρο, το σημαντικό είναι να ελαχιστοποιηθεί η χρήση ζωικών υλικών όπως φτερά, γούνες, μετάξι, δέρμα και μαλλί, καθώς η συλλογή τους προϋποθέτει κακοποίηση ή θανάτωση του ζώου. Τα φτερά εξάγονται από τα πουλιά ενώ αυτά είναι ζωντανά, για τις γούνες τα ζώα αναγκάζονται να αναπαράγονται με φρενήρεις ρυθμούς και τα παραδείγματα δεν τελειώνουν.

Αν λοιπόν αποφασίσουμε να αλλάξουμε ενδυματολογικές συνήθειες και να στραφούμε σε πιο βιώσιμες επιλογές, θα ήταν καλό να επιλέξουμε είδη με βάση τα βιολογικά υλικά που είναι βιοαποικοδομήσιμα ή λιπασματοποιήσιμα, φυσικές υφαντικές ίνες ή συνθετικά υλικά που προέρχονται από ανακύκλωση πρώτων υλών όπως λόγου χάρη το ανακυκλωμένο πλαστικό.

Υπάρχουν επίσης απομιμήσεις υφασμάτων που προέρχονται από απορρίμματα τροφίμων όπως ο ανανάς, το μήλο, το κρασί, το μάνγκο. Αυτά τα υλικά είναι νέες καινοτομίες, αλλά είναι δύσκολο να εκτιμηθεί αν κάποιο είναι καλύτερο από κάποιο άλλο, καθώς έχουμε λίγα στατιστικά στοιχεία από τους κατασκευαστές και δεν υπάρχει συγκεκριμένη επιστημονική έρευνα που να μπορεί να αποδείξει αυτά που ισχυρίζονται οι εταιρίες ως προς τη χρήση τους.

Μπορούμε όμως να νιώθουμε ήσυχοι φορώντας φυσικές ίνες όπως οργανικό βαμβάκι, κάνναβη, λινό, καουτσούκ, ξύλο και φελλό, τα οποία έχουν χαμηλά ίχνη άνθρακα και θεωρούνται βιώσιμα και ηθικά υλικά.  Επειδή όμως δεν τηρούνται πάντα όλες οι προδιαγραφές, καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί και να μπορούμε να γνωρίζουμε που και πως κατασκευάζονται τα προϊόντα.

Σε αυτό μπορούν να μας βοηθήσουν κάποιες διεθνείς πιστοποιήσεις από φορείς που δραστηριοποιούνται στην προστασία των ζώων και του περιβάλλοντος όπως οι PETA, Animal Free, VeganOK και FurFree.

Οι πιστοποιήσεις αυτών των φορέων αξιολογούν όχι μόνο αν κάποια εταιρία χρησιμοποιεί ή όχι ζωικά παράγωγα για τα προϊόντα της, αλλά επίσης διαπιστώνουν και το είδος των υλικών και χημικών ουσιών που περιέχουν τα προϊόντα αυτά. Η πρωτοβουλία των φορέων αυτών, είναι ένα καλό σημάδι ότι όλο και περισσότεροι οργανισμοί ενδιαφέρονται και καταλαβαίνουν ότι δεν αρκεί να εξαιρέσουμε τα ζωικά υλικά για την προστασία του ζωικού κόσμου και τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην αλυσίδα παραγωγής της μόδας. Ελπίζουμε αυτοί οι έλεγχοι να εντατικοποιηθούν, ωθώντας όλο και περισσότερες εταιρίες μόδας σε αυτό που αποκαλούμε οικολογικά βιώσιμη καινοτομία στον τομέα των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.

Λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για προϊόντα animal cruelty free, πολλές μάρκες μόδας έχουν αρχίσει να στρέφονται προς αυτή την κατεύθυνση ξεκινώντας με μικρά βήματα όπως την κατάργηση της χρήσης γούνας και στη συνέχεια σταδιακά αντικαθιστώντας όλα τα ζωικά υλικά. Τουλάχιστον αυτός πρέπει να είναι ο τελικός στόχος.
Αν και υπάρχουν πολλές μάρκες που έχουν ακολουθήσει τέτοιες πρωτοβουλίες, είναι ακόμα δύσκολο να υπάρχουν ευρέως προϊόντα με αυτές τις προδιαγραφές στα καταστήματα, ωστόσο όσο μεγαλύτερη είναι η ζήτηση για πιστοποιημένη μόδα χωρίς σκληρότητα, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες ότι τα brand μόδας θα αλλάξουν τις μεθόδους παραγωγής τους.

Στην LuxOlympus τασσόμαστε υπέρ της φύσης και των δικαιωμάτων των ζώων και για αυτό επιλέγουμε μάρκες με ηθικό υπόβαθρο και προϊόντα υψηλής ποιότητας για να σας προσφέρουμε βιώσιμη πολυτέλεια με σεβασμό στο περιβάλλον.

Back to blog